Április 27. – a Fésű Nemzetközi Világnapja

Április 27-én ünneplik a Fésű Nemzetközi Világnapját! A földkerekség több pontján már munkaszüneti nap is lett ez a neves ünnep, Magyarországon – egyelőre – nem az. Honnan ered, mikor kezdődött el, miért alakult ki? Ezekre a kérdésekre keressük a választ alábbi cikkünkben!

Mint az közismert, a fésű legközönségesebb anyaga a szaru, mégpedig leginkább az ökörszaru, jóllehet készítik azt más szaruból is. Ennek megfelelően már az egyiptomiak is alkalmazták, ahogy az ókori görögöknél és rómaiaknál is számtalan feljegyzés árulkodik arról, hogy a hajukat gyakran hosszúra növesztő asszonyok szaruból készült és fanyéllel ellátott eszközökkel ápolták a fejükre nőtt szőrzetet.

Fésülési technikák az ókori Egyiptomban

Emellett természetesen alkalmaztak egyszerűbb megoldásokat, mint a csak fából készült eszközök (lentebb). Ezeknek a mérete nagyjából megegyezett az akkor élő férfiak combjának méretével. Nem véletlen, hogy az angolszász férfiak combnak nevezték el az eszközt, és angolul a mai napig így hívják a fésűt.

Ökörszaru nélküli fafésű (i. e. 230)

A fésű feltalását követően már több feljegyzést találhattunk, melyben az emberek hálát adnak a fésűért. A görög fesua szót több feljegyzésben is megtalálták a történészek, melynek a jelentése: „hálaadás a fésűért” – ahogy azt láthatjuk a lentebbi képen is.

Fesua – a fésű áldása (balra és jobbra az ökrök, melyekből készültek)

A fésű nemzetközi ünnepléséig azonban egészen a 18. századig kellett várni. Az 1700-as években uralkodott III. Károly Emánuel szárd–piemonti király, akiről köztudott volt, hogy ferdehajlamú, és igen nagy becsben tartotta hajkoronáját. III. Károlynak a frizuráját férfiszeretői állították be nap mint nap. Csodálatos hajkölteményeinek tiszteletére halálát követően posztumusz kinevezték a születésnapját, mint a Fésű Nemzetközi Világnapja – ezért ünnepeljük évről évre április 27-én.

A világnap ünneplésének különböző fajtái vannak. A spanyolok ökörfuttatással, a görögök a nők hajának joghurtba öntésével ünneplik, míg Magyarországon süteményevéssel tisztelgünk eme nemes nap előtt.

Az ökörforma megalkotása Spanyolországban a Fésű Nemzetközi Világnapján

Boldog görög nő joghurttal a fején a Fésű Nemzetközi Világnapján

Érdekesség továbbá, hogy Amerikában elutasítóak a fésű világnapjával, ezért minden április 27-én nagy szabású tüntetéseket rendeznek, kifejezve, hogy az eszköz túlzott használata már rengeteg hajat tett tönkre és milliók halálát okozta világszerte.

LE A FÉSŰVEL! – írják az amerikaiak

Mi a magunk részéről a magyar módit és a süteményes megoldást pártoljuk a leginkább. Az igazán szerencsés vállalatok pénteki napja igazán szép lesz a hosszú hétvége előtt – már ha van olyan kolléga, aki a magáénak érzi ezt a feladatot, hogy ellássa megfelelő mennyiségű édességgel a kollégáit…

Egy jellemző kép a Fésű Nemzetközi Világnapjáról Magyarországról – süti mindenhol!

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!