Elhunyt Hubert de Givenchy

A divatóriások az 50-es években alkották a legmaradandóbbat az utókor számára, azonban sajnos az idő felettük is elszáll.

A második világháború után, az 50-es évek a divat egyik igazi aranykorának számított. A felszabaduló Párizs visszavette a vezető helyét a világ divattérképén, és egyre másra újabb márkák jelentek meg, amelyek aztán meghódították az egész világot.

Ebben a korszakban alkotott Christian Dior, Pierre Balmain, Cristóbal Balenciaga, vagy kicsivel később Yves Saint Laurent. Ennek az aranykornak lett az egyik nagy neve Hubert de Givenchy is. A divattervező előkelő családból származott, ugyanakkor felmenői között volt, aki a párizsi operaház díszlettervezőjeként, volt, aki az Élysée-palota berendezőjeként lett ismert. A családja egy nagyhírű kárpitmanufaktúra tulajdonosa volt. Nem csoda, hogy Hubert már fiatalon érdeklődött a divat iránt. Givenchy a második világháború után Jacques Fath szalonjában kezdett dolgozni. Fath ekkoriban az egyik legnagyobb név volt a párizsi divatban. A következő években együtt dolgozott a korszak legnagyobb zsenijeivel, Balmainnel és Diorral, majd az egyik legeredetibb tervező, Elsa Schiaparelli asszisztense lett. A tanulóévek után Hubert de Givenchy saját divatházat alapított 1952-ben.

Givenchy első múzsájára Bettina Grazianiról nevezte el a debütáló kollekcióját, ő volt a korszak modellsztárja:

Alig egy évvel a saját műhelyének megnyitása után máris ruhát tervezett a Sabrina című filmhez Audrey Hepburnnek. Ezt követően az Álom luxuskivitelben című filmben folytatták az együttműködést. Givenchy igazi múzsára lelt Hepburnben, ráadásul nála jobb reklámarcot aligha kívánhatott volna magának.

Ezek után Givenchy nemcsak Párizs, de az egész világ egyik legismertebb, és legelismertebb tervezőjévé avanzsált, akik a legnagyobb sztárokat és előkelőségeket öltöztette. Stílusát mindig is formabontónak tartották, holott mai szemmel már abszolút klasszikusnak tartjuk a legismertebb kreációit. Hubert de Givenchy rengeteget tanult Schiaparellitől és nagy ikonjától Cristóbal Balenciagától, akik avantgárd stílusukkal állandó ihletforrást jelentettek a számára.

1995-ben vonult vissza a divatháza éléről, azóta vidéki kastélyában töltötte ideje nagyobb részét. 91 éves korában, álmában érte a halál, Hubert de Givenchy személyében a divatvilág egyik legnagyobb ikonja távozott, nyugodjék békében!

forrás: RCNews

kép: The Independent

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!