Ilyen a tökéletes lánykérés a magyarok szerint

Mindenki tökéletes lánykérésről álmodik, de mindenkinek más él a képzeletében. Mutatjuk a kutatás eredményét, hogy a magyarok szerint milyen az elvárás!

Lánykérési szokások Magyarországon

Egy friss – 7,800 fős online – felmérésből kiderült, hogy néz ki a tökéletes lánykérés a magyarok többsége szerint. A kutatást végzők szerint évről-évre változnak az eljegyzési szokások, a hagyományok egyre kopnak, ezért is érdekes, milyen eredmények születtek.

Milyennek kell lennie egy lánykérésnek?

A válaszadók 46 százaléka szerint a lánykérésnek négyszemközt, romantikus módon kell történnie. 36 százalék mondta azt, hogy nincs erre szabály, és mindenki úgy csinálja, ahogyan szeretné. Meglepő, hogy a megkérdezettek mindössze 8 százaléka szerint kell hagyományos módon, a szülőktől megkérni a lány kezét. 3 százalék szerint a család, barátok jelenlétében, utána együtt ünnepelve, bulizva jó egy lánykérés. Ugyancsak ennyien válaszolták azt, hogy valamilyen extrém helyzetben kell megtörténnie.

A válaszokban nem mutatkozik számottevő különbség sem a nemek, sem az életkor szerint, egyetlen kivétellel: míg a férfiak 6 százaléka szerint a lánykérésnek valamilyen nyilvános helyen – koncerten, étteremben vagy utcán – kell lennie, addig nők csupán 3 százaléka választotta ezt.

Le kell-e térdelni a lánykéréshez a férfinak?

A válaszadók háromnegyede szerint a kérőnek térden állva kell megkérnie a választottja kezét. Érdekes, hogy a legnagyobb arányban a fiatalok gondolják így, az életkor növekedésével egyre nő azok aránya, akiknek ez nem olyan fontos. A válaszadók 19 százaléka szerint mindegy, hogy a férfi térdre ereszkedik-e vagy sem, csinálja úgy, ahogyan neki tetszik. Mindössze 7 százalék vélekedett úgy, hogy nem kell letérdelni.

A tökéletes időben és helyen

Meglepő, de a Valentin nap mindössze a válaszadók 1 százaléka szerint tökéletes időpont a lánykérésre. A válaszadók 69 százaléka válaszolta azt, hogy bármilyen nap tökéletes. 30 százalék valamilyen jeles napot tart ideálisnak: legtöbben (14 százalék) a kapcsolat évfordulóját, 12 százalék a nyaralást, 2 százalék a lány születésnapját, és 2 százalék a karácsonyt.

„A lánykérés helyszíne nagyon változatos, de alapvetően három féle lehet: a nyaralóhely, a lakóhely és az otthon. Utazás során kedvelt helyszín a wellness hotelek, a Balaton, tengerpart, kirándulások és romantikus városi séták. Szintén nagyon kedveltek a lakóhelyen, vagy annak közelében lévő éttermek, parkok, tavak és folyók partja. Otthon a spájzon és a garázson kívül szinte mindenhol történik lánykérés, még néha a WC-n is. A leggyakrabban a konyhában, a hálószobában az ágyban és a fürdőszobában” – mondta Blaner Attila, a felmérést végző Ékszerpalota vezetője.

Az időpont

A nagy többség (38 százalék) 2-4 évet vár az esküvővel a lánykérés után, azonban elég jelentős (24 százalék) azok aránya is akik 1-2 évet, vagy 4-7 évet (22 százalék) várnának az esküvővel.

A lánykérés időpontját több tényező befolyásolja. Az egyik ilyen a továbbtanulás. Akik tovább tanulnak, azoknál jó eséllyel később kerül sor lánykérésre. A diplomások mindössze csak 15 százalékának volt lánykérése 22 évesen vagy korábban, míg az érettségizetteknek 34 százalékának, az érettségivel nem rendelkezők pedig 37 százalékának. Azért a diplomások sem feltétlenül várnak az iskola után sokat, 23-25 évesen már 30 százalékuknak megvolt a lánykérése, 26-29 évesen pedig a diplomás válaszadók 36 százalékának.

Nem minden lánykérés sikerül tökéletesre

A válaszadók 62 százaléka ítélte tökéletesnek a lánykérését. Majdnem tökéletesnek a férfiak 26 százaléka érezte a lánykérést, míg a nőknek csak 21 százaléka. A jelentős eltérés a lánykérés tökéletességére vonatkozó véleményben van. Míg a férfiaknak 2,14 százaléka jelölte, hogy nem így képzelte az élményt, a nőknek 7,5 százaléka csalódott. Olyanok viszont szerencsére csak kevesen vannak, akik egyenesen borzasztónak titulálták a saját lánykérésüket: a férfiak 0,58 százaléka, a nőknek 1,33 százaléka.

 

Forrás: RCNnews

 

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!