Magyar filmesek vonulhatnak ismét a cannes-i vörös szőnyegen

A világ egyik legtekintélyesebb filmes mustrájának idei hivatalos versenyprogramjába Nemes Jeles László Saul fia című első játékfilmje is meghívást nyert.

A május 13. és 24. között rendezett 68. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramját csütörtökön jelentette be Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti igazgatója párizsi sajtótájékoztatóján.

A versenyprogramba benevezett 1854 filmből egyelőre 16 versenyezhet az Arany Pálmáért, de a lista várhatóan még 3-4 filmmel bővül a következő hetekben. A magyar alkotás mellett többek között az Arany Pálma-díjas olasz Nanni Moretti (Mia Madre) és az amerikai Gus Van Sant (The Sea of Trees), valamint a francia Jacques Audiard (Erran) és a szintén olasz Matteo Garrone (Tale of Tales) kapott meghívást a legfontosabb programba.

Negyvenhat év után először ér ismét magyar rendezőt az a megtiszteltetés, hogy első játékfilmjével a cannes-i hivatalos versenyprogramban szerepelhet. Korábban Makk Károly Liliomfi (1955), Kósa Ferenc Tízezer nap (1967) és Sára Sándor Feldobott kő (1969) című alkotásával történt hasonló.

 

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!