Milyen mozgásforma illik hozzád?

Az emberek személyiségtípusát, négy csoportra lehet osztani. Ez a négy személyiségtípus a következő: Kolerikus, melankolikus, szangvinikus és a flegmatikus. Minden egyes személyiségnek megvan a jellemzője és a hozzá legjobban illő mozgásforma, amiben leginkább örömét lelheti.

Nézzük először, egyenként a négy személyiségtípus jellemzőit, majd a hozzájuk tartozó mozgásfajtát.

Kolerikus személyiség jellemzői

Vezető személyiség, mindene az irányítás továbbá szeret középpontban lenni. Határozott,magabiztos személyiség, aki nem riad meg esetleges konfliktusoktól sem. Céljai elérése érdekében nem ismer lehetetlent, legtöbbször képes még másokon is átgázolni. Ha esetleg valami oknál fogva nem sikerül a kitűzött célt elérnie, mindig másban keresi a hibát, magát soha nem okolja. Mindig az adott cél van előtte, csak arra a bizonyos egy célra fókuszál. Nagyon precíz, aprólékos és minden lehetőséget „átrág” mielőtt neki kezd a feladatának.

A leginkább ajánlott mozgásforma a kolerikus személyiség számára

Mindenképp az egyéni sportok, azon belül is a versenysportok illenek hozzá, hiszen mindene a győzni vágyás. Azonban csapatban nem tud együttműködni, hiszen irányító személyiség, szereti saját maga végigvinni a feladatot, a tipikus önző játékos lenne. Nem szeret osztozni a sikerben, így az ajánlott sport számukra, például úszás, futás, tenisz, küzdősportok.

 

Melankolikus személyiség jellemzői

Egy igazi emocionális személyiség, akit érzései vezérlik, irányítják. Maguknak való személyiségek, általában őket nevezik művészléleknek. Nagyon céltudatos személyiségek, kevés dolog érdekli őket, de ami igen, abba nagyon mélyen bele tudnak merülni.

A leginkább ajánlott mozgásforma a melankolikus személyiség számára

A meditatív sportok illenek hozzájuk, amiben elmélyülhetnek, ahol elmerülhetnek gondolataikba és ahol „elzárkózhatnak a külvilág elől”. Ilyen mozgásforma például, jóga, pilates vagy a horgászat.

Szangvinikus személyiség jellemzői

A szangvinikus emberek igazi örökmozgók, imádnak pezsegni, újabbnál újabb sportokat kipróbálni és megismerni. Kifejezetten ajánlott számukra a csoportos órák, hiszen nagyon társasági emberek. Minden, ami pörgős, laza és energikus sport, ideális nekik.

A leginkább ajánlott mozgásforma a szangvinikus személyiség számára

Minden csapatsport, labdajáték (foci, kézilabda, kosárlabda, röplabda), továbbá az extrém sportok, például awakeboard,rafting, sziklamászás.

 

Flegmatikus személyiség jellemzői

Nyugodt, higgadt, akit nagyon nehéz kihozni a sodrából. Általában sodródik az árral, kifejezetten saját, egyedi céljai ritkán vannak. Érzelmei nagyon lassan alakulnak ki, és ha ki is alakulnak, akkor sem mélyülnek túlságosan el. Kifejezetten lassan hoz döntéseket, így a sportolásra is nagyon lassan veszi rá magát.

A leginkább ajánlott mozgásforma a flegmatikus személyiség számára

A flegmatikus személyek számára a versenysportok abszolút nem valóak, olyan sportot érdemes választaniuk, ahol nem kell kitűnni, megerőltetni magukat. Gyakran abba is hagyják a nagy nehézségek árán kiválasztott sportot, mert hamar megunják. Ajánlott mozgás a flegmatikus alkatúaknak, minden, ami nem igényel kifejezetten nagy erőfeszítést, például a kirándulás, lovaglás vagy a biciklizés.

Te melyik személyiségtípusba tartozol, és mit sportolsz?

Forrás: RCNnews
Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!