Őket hívta meg a temetésére Czeizel Endre

Czeizel Endrével Szily Nóra készített interjút a Life.hu-n.

“Mindig is sűrűn éltem, de biztos, hogy amikor az ember szembesül a ténnyel, miszerint meg vannak számlálva életének hónapjai, akkor az idő sokkal fontosabbá válik” – kezdte az interjút az orvosgenetikus.

Hozzátette, hogy bár nem vallásos, mostanában minden este megköszöni, hogy ez a nap is megadatott neki és mindegyiknek tud is örülni.

czeizel

Szily Nóra felvetette, hogy mindenki eljátszik a temetésének gondolatával. Hogyan viszonyul ehhez Czeizel Endre?

“Olyan sok a napi teendőm, hogy eddig nem jutottam el. Ha mondhatnám és megválaszthatnám, hogy kik jöjjenek el, akkor József Attila szép sorát módosítanám: „Csak az jöjjön el a temetésemre, aki engem szeret…”

Felmerült a temetkezésnek a fizikai része is. Ahogy Czeizel is mondja régen a temetkezési szertartásokat az határozta meg, hogy az emberek fertőző betegségekbe haltak meg. “Jó mélyen el kellett ásni vagy el kell égetni őket, hogy a kórokozókat elpusztítsák. Ez ma már nincs. Mi értelme van annak, hogy tetemeket teszünk sírokba, vagy hamut az urnába? Az lenne a korszerű, hogy ha mindenkinek a DNS-ét őriznénk.” – tette hozzá, azzal, hogy így akár később elő lehetne venni és kiderülne, hogy ki, milyen betegséget örökölt.

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!