Oszd meg és nyerj egy Teslát!

Elképesztő sebességgel terjed egy bejegyzés a Facebookon, miszerint egyetlen megosztás esélyessé tesz egy Tesla Model S típusú autó megnyerésére. Már közel 60.000 felhasználó osztotta meg a nyereményjátékot.

Még egy teljes napja sincs, hogy a Facebookon megjelent egy „Tesla Hungary” néven jelenlévő oldal, kezelője máris nyereményjátékot hirdetett. A leírás szerint a felhasználónak csupán két dolgot kell tennie azért, hogy lehetőséget kapjon megnyerni egy fekete Teslát: egy tetszikeléssel csatlakozni kell az oldalhoz, majd megosztani a nyereményjátékról szóló bejegyzést.

A leírás szerint valaki egy „Tesla Model S 75D fekete” típusú elektromos autó boldog tulajdonosává válik – úgy tűnhet, ezzel minden rendben van. A képpel sincs probléma, hiszen a leírásban szereplőknek teljesen megfelel, ami ott látható. Némi keresgélés után azonban nyilvánvalóvá válik: a bejegyzés nyereményre vonatkozó része két olyan weboldalról származik, amelyeknek a Tesla brandjéhez közvetlenül semmi köze sincs. A szöveg egy itthon működő webáruházról, a fotó pedig egy használtautó hirdetéséből van.

 

Egyébként önmagában rengeteg sebből vérzik a megmozdulás.

  • Egyrészt a racionalitás talaján járva enyhén szólva is túlzás lenne megnyerni egy ehhez hasonló, prémiumkategóriás gépjárművet csupán két klikkeléssel, főként, ha figyelembe vesszük azt az egyszerű tényt, hogy a Tesla nem rendelkezik magyarországi bemutatóteremmel, ergo „Tesla Hungary” sem létezik.
  • Ha ez esetleg nem lenne egyértelmű, érdemes nézelődni a közösségi portálon hasonló brandek helyzetével kapcsolatban, ugyanis egy elismert, igazolt, hivatalos brand-oldal “valódisága” jól láthatóan jelölve van a Facebookon.

  • Másrészt a Facebook nagyon erősen szabályozza az ott zajló nyereményjátékokat, amelyek emiatt részletes szabályzattal kellene, hogy rendelkezzenek – a Tesla Hungary esetében nincs feltüntetve hivatalos játékszabályzat.
  • Nem utolsó sorban pedig szemmel látható a tartalommarketing szakértelmének hiánya: egy prémium brand hivatalos képviselője a legnépszerűbb közösségi portálon egészen biztosan nem oszt meg az alábbi képen is látható, silány minőségű tartalmat.

 

 

A

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!