Visszavonult az olimpiai bajnok Gyurta Dániel

Kedden, kissé váratlanul sajtótájékoztatón jelentette be visszavonulását Gyurta Dániel olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok úszó.

A 28 éves sportoló 2012-ben a londoni olimpián ért a csúcsra, amikor megnyerte a 200 méteres mellúszás döntőjét. Világbajnokságokon 2009 és 2013 között három vébén nem lehetett legyőzni ebben a számban.

Nehéz pillanat ez az életemben, mert 90 százalék volt a teljesítményem, ez már nekem nem megfelelő, mert 110 százalék jellemző ram. Remélhetőleg lesz Gyurta a medencében, mert a testvérem versenyez a most kezdődő ob-n

– mondta könnyes szemmel Gyurta Dániel.

Ezután a vízbe ugrott a Komjádi uszodában, és leúszta utolsó 50 méterét.

Gyurta 13 évesen a nála három évvel idősebb koroszály rekordjait tartotta mellúszásban. 2004-ben nyerte első felnőtt bajnoki címét, majd ott volt a athéni olimpián is, ahol 15 évesen második helyen végzett, Rózsa Norbert 1992-ben felállított rekordját döntötte meg.

2009-ben, Rómában lett világbajnok 200 méter mellúszásban, majd egy évre rá a budapesti Eb-n is nyerni tudott. 2011-ben és 2013-ban is világbajnok lett, közben 2012-ben, Londonban lett olimpiai bajnok. Az Eb-n 2012-ben is nyerni tudott.

Rövidpályás Európa-bajnokságon 2006-ban nyerte az első aranyérmét 200 méter mellen. 2015-ig összesen hat aranyt és két ezüstöt nyert a 25 méteres medencében.

Tizennyolcszor lett magyar bajnok. Összesen 34 országos, Európa-bajnoki, világbajnoki és olimpiai csúcsot állított fel karrierje során. 2016-ban beválasztották a NOB sportolói bizottságába.

Ígéretes sportdiplomata-karrier áll előtte, a jövőben leginkább erre fog koncentrálni.

Nem volt könnyű meghozni, hosszabb folyamat eredménye a döntésem. Azt kívánom a fiataloknak, hogy az én legjobb időeredményemet is szárnyaljak túl

– köszönt el az úszósporttól Gyurta.

 

Forrás: RCNnews

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!